Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kassandře nikdo nevěřil, Fanny Ardant uvěřili všichni

Do Prahy přijela hvězda francouzského filmu, a nikdo si toho skoro nevšiml. Média se dál honí za Sámerem s Agátou a na prknech Divadla Komedie mezitím vystupuje kráska s puncem nedotknutelnosti a herečka, která budí rozruch na festivalech jako je Cannes. Fanny Ardant.

Francouzský institut v Praze do svého programu zařadil týden věnovaný současné divadelní tvorbě, který hýbe francouzskou scénou. V rámci této přehlídky pozvali do Prahy i francouzskou herečku Fanny Ardant, která zde předvedla scénické hudební čtení. Nenápadná akce, která proběhla    12. dubna v prostorách Divadla Komedie, nadchla všechny přítomné (aplaudovalo se vestoje), ale hlavně předvedla krásnou Fanny Ardant v roli, kterou si sama vysnila.

Kassandra je trojská princezna, do které se zamiluje sám bůh Apollón. Aby získal její lásku, dá ji dar – schopnost věštit. Poté, co je Apollón Kassandrou odmítnut, potrestá ji tím, že jejím věštbám nebude nikdo věřit. Začíná drama, které bude mít nedozírné následky.

Christina Wolfová interpretuje Kasandru jako ženu rozpolcenou mezi minulostí a předtuchou nastávající  katastrofy. Veškeré Kasandřiny promluvy ulpívají na minulosti. Dílo se odehrává v okamžiku, kdy se nejhorší již odehrálo a osamělá Kasandra čeká na smrt.

Dramatický projev Fanny Ardant doprovází orchestr Prague Modern pod taktovkou Michela Swierczewského. Fanny stojí osaměle na jevišti, stejně jako je osamělá její hrdinka. Vzpomíná na důležité okamžiky svého života. A vzpomíná dramaticky, pateticky, hystericky – přesně jak si žádá správná „antická tragédie“. Naplno tak vynikne projev této dámy, do své role se naplno položí a všechnu svou energii valí na diváka. Je krásnější a křehčí než na fotkách, neváhá zout si boty a emočně se divákovi rozdat. Hudba už jen dokresluje atmosféru. Někdy stačí opravdu „málo“, aby mělo divadlo sílu.

Fanny Ardant se ukloní, několikrát se vrátí, převezme květiny a obuje si červené střevíčky. Člověk má spíš pocit, jako by viděl vílu. Hodinové představení uteklo jako voda. Zbývá jen vyzvednou kabát v šatně a doufat, že nedotknutelné hvězdy typu Fanny Ardant budou pořád existovat. A že se navzdory nezájmu médií občas zastaví i v naší metropoli.

 

Fanny Ardant

(převzato z programu „Kasandra Fanny Ardant a Prague Modern“)

Milovnice divadla Fanny Ardant se publiku poprvé představila v televizním seriálu Dames de la côte. Uchvátila Fraçoise Truffauta, který jí nabídl první roli její zářné kariéry ve filmu Žena od vedle. Je herečkou s velkým filmovým záběrem a v roce 1995 dostala Césara za nejlepší ženský herecký výkon za roli ve filmu Pédale douce. Během celé své herecké kariéry natáčí s největšími režiséry jako Fraçoise Truffaut, Vittori Gassman, Alain Resnais, Sydney Pollack, Ettora Scola, Fraçoise Ozon atd…

Na divadelní scéně hrála v mnoha velkých rolích, například v La Musica deuxiéme a La Malárie de la mort od Marguerite Durasové, Médea od  Euripida, Music-hall od Jean–Luc Lagarce atd.

Kasandra Fanny Ardant a Prague Modern, Institut Français de Prague a Divadlo Komedie, 12. dubna 2010

Pro Studentpoint

Autor: Klára Hüttlová | úterý 4.5.2010 10:45 | karma článku: 9,93 | přečteno: 1891x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky