Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak trochu jiné čtení - Noc literatury

Středeční noc proměnila Malou Stranu v čítárnu evropské literatury. V zahradách, kavárnách a divadlech postávali známí herci s knížkou v ruce a nadšeným knihomolům z nich předčítali ukázky. Nadšený knihomol měl tedy tři možnosti – poznat novou knihu, poznat zajímavé místo, poznat nějakou tu českou celebritku. Inu rozhodování to nebylo mnohdy jednoduché…

Stojím uprostřed malostranského náměstí, nervózně dupu nožičkou a koukám do programu. Tak teda jako kam? Doma jsem nadšeně žlutila zvýrazňovačem v programu, abych věděla, co mi nesmí utéct. A tak zírám do začmáraného programu, který je tak nějak zažlucený celý a nevím, co dřív. Kouknu na fotografku. Tak teda na toho Rudiše.

Zastávka první v Ústavu pro soudobé dějiny alias Sven Regener a Ještě jednou, pane Lehmanne. Květiny omamně voní, Jaroslav Rudiš uprostřed krásné, romantické zahrady. V rockovém oděvu sladěném s rockovým románem. Příběh se odehrává v Berlíně, v osmdesátých letech, kde přiopilý hrdina vede rozhovor se psem. Za patnáct minut je po všem, tleskáme, vstáváme a ženeme se dál. Nejvtipnější čtení.

Zastávka druhá se koná v Design hotelu Sax. Stojím ve frontě a po dvaceti minutách mi začíná docházet, že svůj začmáraný program asi nestihnu. Zájem o noc literatury je velký a pět hodin na sedmnáct zastávek je zoufale málo. Mine mě autorka Annelis Verbeke v růžových kozačkách a já tuším, že tohle čtení nebude jen tak ledajaké.

A taky není. Design Hotel Sax je kouzelné místo jako vystřižené ze šedesátých let. Skoro čekám, kdy se okolo mě provlní Bridget Bardot. Místo ní se v rohu,  mezi autorkou a překladatelkou, krčí drobná Martha Issová. Přečte úryvek o nespavosti z románu Spi!, ochotně zapózuje fotografce, rozdá několik podpisů a my chtě nechtě musíme tohle psychedelické místo opustit. Nejstylovější čtení.

A zase čekání. Na Vandu Hybnerovou v Juditině věži. Těšila jsem se, že se budeme drápat někam nahoru a při čtení se budeme stověžatou matičkou Prahou kochat. Místo toho nás nahnali do sklepa a zhasli. Přišla Vanda, usadila se, rozsvítila lampičku, otevřela knihu Na okraji světla od finské autorky Marie Peury. Dospívající dívka skrz svůj originální pohled hodnotí svět kolem sebe. Smrt strýčka, depilace, nebo také první menstruace. Drsně lyrický přednes se křehké Vandě podařil na jedničku s hvězdičkou. Nejpoutavější čtení.

Mezitím se venku setmělo, pokračovali jsme znovu do sklepa, do trezoru za Kryštofem Hádkem. Kryštof nás přivítal ležérně s cigaretou v ruce. Usadili jsme se a naslouchali naturalisticky líčenému příběhu, odehrávajícímu se na jatkách. Miroslaw Nahacz - dílo Čáp a Lola. Poněkud krvavější historka zapadala do strohého interiéru MFF UK, kde posluchačkami byly především dívky, slečny a dámy. Nejvíc naturalistické čtení.

22:20. Šance stihnout ještě poslední knihu, místo, nebo herce. Komu bude patřit pomyslná třešnička? Zvítězil Attila Bartis s knihou Klid. A také Karel Dobrý, který velmi dramaticky, s prožitkem, přečetl krátký příběh o skoro sexuálním vztahu mezi synem a jeho matkou. Dlouhý potlesk. Nejdivadelnější čtení.

Blíží se jedenáctá hodina a lidé se pomalu slézají na Malostranském náměstí. Míří sem z divadel, galerií, kaváren, věží, utajených malostranských dvorků a zahrad. Zklamaně se dívám na Malostranskou besedu, kde četl Jan Kačer. I toho Langmajera se Skleněným pokojem jsem chtěla stihnout. Uvědomuju si, že Táborský mi taky unikl, bohužel. A asi nejsem sama. Bylo to krátké, intenzivní a plné dojmů. Chybí mi i nějaká ta knížka, kterou bych si jako suvenýr odnesla a taky sklenička vína, kterou bych mohla během čtení sosat. Přesto rozhodně není čeho litovat. Atmosféra literatury, Prahy a zajímavých osobností strhla nejen mě. Soudě dle přízraků, které se neochotně stahují na zastávku, v tom nejsem sama.

Pro studentpoint

 

 

Autor: Klára Hüttlová | čtvrtek 10.6.2010 9:29 | karma článku: 6,31 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky